Pšeničné kornbulky
Lehoučké, nadýchané, lákavě vonící, se spoustou sekaných pšeničných zrnek….to jsou kornbulky.

 Z poměrně hodně hydratovaného těsta, s delším kynutím přes preferment, s minimem droždí, ale samozřejmě jdou udělat i pouze z kvásku.

 

Pšeničné kornbulky

SUROVINY:

na preferment:
180 g vody
150 g pšeničné celozrnné mouky jemné
1 g čerstvého droždí
Vše dobře promícháme a zakryté v míse necháme 10-12 hodin kynout.

Dále:
100 g pšenice (zrno)
150 g vřící vody
lžíce lněného semínka
Zároveň s umícháním prefermentu připravíme záparu – pšeničná zrna v mixéru částečně posekáme a i s lněným semínkem zalijeme odměřenou vroucí vodou. Po zchladnutí zakryjeme a uložíme do lednice.

Těsto:
100 g vody
30 g oleje
400 g hladké mouky
2-2,25 lžičky soli
1 g čerstvého droždí

 

Pšeničné kornbulky

 

POSTUP:

K vykvašenému prefermentu přidáme vychladlou pšenici a se zbytkem všech přichystaných surovin vymísíme volné těsto.
Vymísené těsto stěrkou vyškrábneme do naolejované mísy, kde ho hned popřekládáme a necháme asi 30 minut odpočinout. Pak ho v míse přeložíme znovu a opět necháme v klidu 30-40 minut kynout.

 

Pšeničné kornbulky

 

Následuje další (třetí) překládání, je-li třeba, namočíme si prsty v oleji. Těsto kyne dalších 30 minut.
Vykynuté těsto přeložíme naposledy – počtvrté a necháme ještě vykynout, opět 30-40 minut. (V horku těsto kyne rychleji, je proto vhodné časy mezi jednotlivým překládáním zkrátit.)

 

Pšeničné kornbulky

 

Vykynuté těsto je plné bublin. Opatrně ho stěrkou z mísy vyškrábneme na pomoučený stůl, urovnáme ho do obdélníku, posypeme moukou i svrchu a stěrkou nebo kovovou lopatkou ho rozkrájíme na kusy (8-10).

 

Pšeničné kornbulky

 

Pomocí stěrky přeneseme kornbulky na plech s fólií na pečení, zapneme troubu s pečícím kamenem nebo dlaždicí na 220°C, na dno trouby vložíme starý plech a vše necháme dobře nahřát – mezitím dokynou i kornbulky.
Do rozpálené trouby z plechu vsuneme jen fólii s kornbulkami, do plechu na dně trouby chrstneme asi 100-150 ml horké vody a ihned troubu zavřeme. Pára dopomůže k lepšímu nakynutí pečiva – asi po 10 minutách pečení její zbytky krátce vyvětráme a kornbulky dopečeme (cca 15-20 min).

KVÁSKOVÁ VERZE:

SUROVINY:

Rozkvas:
30 g pšeničného kvásku
160 g vody
150 g pšeničné celozrnné mouky

Dále potřebujeme:
100 g pšeničného zrna
lžíce lněného semínka
150 g vroucí vody
Zároveň s umícháním rozkvasu připravíme záparu.Pšeničná zrna v mixéru nebo el. mlýnku částečně posekáme a spolu se lněným semínkem zalijeme odměřenou vroucí vodou. Po zchladnutí zakryjeme a uložíme do lednice.

Těsto:
100-120 g vody
30 g oleje
400 g pšeničné chlebové mouky
2-2,5 lžičky vody

POSTUP:

K hotovému rozkvasu přidáme spařenou směs semen, kterou jsme z lednice vytáhli asi hodinu předem, a se zbytkem všech surovin vymísíme volnější těsto. Hotové ho stěrkou vyškrábneme do naolejované mísy, kde ho hned popřekládáme a necháme asi 30 minut kynout. Následuje druhé překládání, opět 30minutový odpočinek, třetí překládání a opět odpočinek.

Vykynuté těsto přeložíme počtvrté a po 30min. odpočinku ho opatrně stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl a vytvarujeme, necháme dokynout a upečeme stejně, jako kornbulky s droždím.

Časy kynutí jsou opravdu orientační, v létě těsto pokyne mnohem rychleji a bude třeba dobu mezi překládáním zkrátit.

.

.

.

7 komentářůLeave a comment

  • Asi jsem neměla tak řídké těsto – protože nemám tolik dírkované těsto, ale pracovalo se s ním dobře a bulky jsou výborné. Jen mám dotaz – prosím v čem sekáte pšenici, aby byla všechna zrníčka posekaná? Mně toho dost zůstalo vcelku a pak byla zrníčka v bulkách – sice křupavá, ale hodně tvrdá.
    Díky za odpověď.

    • Nejen víc hydratované těsto „dělá“ větší dírky, s nakynutým těstem je třeba pracovat a tvarovat opatrněji, lehce.
      Zrno a semínka (ale i mák nebo cukr krystal na moučkový, třeba na posypání buchty) melu v elektrickém kávomlýnku Bosch, nebyl drahý. Hrubost řídím délkou tříštění semínek.

      • No vida, to je nápad. A prosím jdou v takovém mlýnku mlýt i vlašské ořechy, když jsou hodně tučné? Nelepí se to pak? Nebo se přidává moučkový cukr?

        • Na ořechy je mlýnek především malý. Lepí se i mák, ale ten tam melu jen tehdy, když ho potřebuji pár lžic, melu po troškách.
          Zato na zrna, semínka, cukr krystal, koření (i hřebíček jsem v něm mlela), ovesné vločky i jiné suroviny je mlýnek vynikající.
          P.S. Co se týká ořechů, tak ty „melu“ v sekací nádobě, kterou mám u tyčového mixéru. Jsou nadrobno, jako strouhané, nemají se kde lepit.

  • Zdravim, tento recept vypada velice lakave (ostatne jako vsechny vase recepty😉), ale netusim kde sehnat psenici zrno, pripadne cim by se dala nahradit? Dekuji za radu.

    • Dobrý den,
      obilná zrna, prodávaná podle druhů, v malých (půlkilových) baleních koupíte ve Zdravé výživě. Určitě je upotřebíte i jinam, než do tohoto pečiva 😉
      Iva

  • Dobry den,
    Tak jsem dnes delala vase kornbulky, jsou uuuzasny:) A to nam v prubehu posledniho kynuti vypli proud takze na plechu kynuly asi tak 2 hodiny.
    Famozni:)
    Misto psenice kterou jsem nemela jsem do zapary dala celozrnne jecne vlocky a pridala do testa trochu vic vody. Testo bylo docela pevne, ale struktura po upeceni – krasne dirkovana stridka, mekka, fantasticka:) Priste zkusim s uvarenym zaparenym ovsem.
    Diky za recept, uz se tesim az zkusim vasi korenovou bagetu:)
    Zdravim
    janaz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.