sojové rohlíky

Tyto moc dobré tmavší rohlíky se prodávají běžně v obchodě. Hodně nám chutnají, tak jsem zkusila upéct vlastní, domácí – u těch vím, co jsem do nich dala. Myslím, že výsledek je kupovanému velice podobný. Rohlíky jsou lehounké a přesto pevné a zasytí. Dobré i druhý den po upečení.

 

sojové vločky

sojové vločky

Suroviny:
na omládek
100 ml (g) vody

130 g hladké mouky
lžička sladěnky
18-20 g droždí

Další suroviny:
210 ml (g) vody

25 g oleje
2 lžičky soli
70 g sójových vloček
2 rovné lžíce pšeničných otrub
lžíce lněného semínka
360 g hladké mouky

 

Postup:

Sójové rohlíky

-řez s očky žlutých sojových vloček-

suroviny na omládek dobře vymícháme a zakrytý proti osýchání a prachu ho necháme 45-60 minut v teple kynout.

Přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které pokyne asi hodinu (v chladnějším prostředí i hodinu a půl).

Vykynuté těsto vyškrábneme na stůl, promísíme a rozdělíme na 10-12 dílů (pokud je třeba, desku stolu malinko pomoučíme). Ze všech dílků uděláme nejdříve bulky, které necháme 15 minut odpočinout. Pak postupně rozválíme na ovál a smotáme do rohlíků.

Rohlíky je potřeba nechat před pečením nakynout (přibližně 40-60 minut), potřít vodou a vsadit péct do dobře vyhřáté trouby (200-220°C/15-20 min – orientačně).

 

 

23 komentářůLeave a comment

  • Dobrý večer, vyzkoušela jsem už několik vašich receptů a se všemi jsem moc spokojená. Teď chci zkusit tyto rohlíky, jen se bojím, jestli nebudou nenamočené sojové vločky příliš tvrdé. Přidávám je občas do pečiva, ale trochu pomixované. Stihnou takto celé během kynuti provlhnout?

    • Dobrý den, Lenko,
      nebojte se, rohlíky jsem zkoušela několikrát, pekly je i moje známé a pokaždé s úspěchem, vločky navlhnou 🙂

  • Dobry den,musim pouzit v tomto receptu ty otruby,nebo je muzu necim nahradit? Dekuji za odpoved. Vase recepty jsou famozni a protoze miluju peceni,tak je postupne zkousim vsechny. Preji pekny den Pavlina

    • Dobrý den
      a děkuji za pochvalu 🙂 Pokud nemáte otruby, odeberte 2-3 lžíce vody, otruby těsto zahušťují. Popř. můžete zkusit nahradit třetinu hladké mouky moukou pšeničnou celozrnnou….
      Ale doporučuji otruby koupit – stojí opravdu několik málo korun a můžete je přidávat téměř do jakéhokoliv slaného kynutého těsta. Víc vás pak zasytí a otruby tělu hodně pomáhají.
      Ať se vám (nejen) pečení daří!
      Iva

      • Děkuji Vám za rychlou odpověď, otruby koupím a dám vědět,jak to dopadlo. Mějte se sluníčkově. Pavlína

  • Tak jsem dnes zkusila upéct Vaše sojove rohliky, koupila jsem i ty otruby a výsledek?! – jedním slovem UŽASNÉ. Dcers je ohodnotila,že jsou lepší,než ty kupované. Ještě jednou děkuji za radu a Vaše skvělé recepty. Pavlína

  • Dobrý den,
    chtěla jsem se Vás zeptat, u nás ve zdravé výživě neměli ty sojové vločky co tam máte vyfocené ale měli jiné a je na nich napsáno jemné a jsou to takové malé kousky. Myslíte, že je tam mám dát nebo raději použít ovesné? Moc Vám děkuji za odpověď. Rohlíky vypadají na fotce velice lxusně, tak bych je chtěla vyzkoušet.
    Martina

    • Dobrý den, klidně je dejte. Také jsem se po těchto velkých sháněla, nikde nejsou, až před pár dny jsem je koupila v drogerii DM 😉

  • Dobry den, skusala som Vase rohliky urobit s kvaskom. Zo surovin na omladok som si urobila rozkvas. Z 50g muky a 250g vody som si urobila ta ngzhong a do druhej casti receptu som uz vodu nepridavala. Vydarili sa uplne super.

  • Hello, I have a question:
    “rozválíme na ovál“ – I should make this with my hands or with the rolling pin (váleček) ?

    I am from poland and I like very much your rohliki.

  • hello , have next question:
    sladěnka- is the (slad) malt ( slad
    ječmen nebo žito) ?

    • Hello, sladěnka is the malt of ječmen (barley), but you can use honey also 🙂
      Iva

  • Pani Iva,
    dekuji Vam moc za odpoved na moi otazky i instrukce do valovanie.
    Ječmenne sladěnku mam do pizzy.
    Preji Vam hesky den.

  • Dobrý den, Ivi,
    chtěla jsem se jen zeptat,jestli se dají, kdekoliv v receptu. nahradit otruby žitnou lámankou …
    Děkuji a přeji krásné a prosluněné svátky „-).
    Mějte se,Eva.

    • Dobrý den, trocha vadit nebude. Ale pokud jich bude více, představte si – lehounké otruby (vlastně částečky obalu zrna) a lámanka, která je podle mě vedle otrub dost…těžká. Nevím, jak jinak to nazvat 🙂
      Když jsem recept na tyhle rohlíky na přání kamarádky dávala dohromady, vyhledala jsem si na internetu jejich (sojových rohlíků) složení – byly tam i pšeničné otruby. Tím, že tam dáte žitnou lámanku, budou rohlíky maličko jiné – počítejte s tím 🙂

      Krásné Velikonoce!
      Iva

  • Iva, ďakujem za ďalší úžasný recept. U vás je stále, čo nové objavovať. Takýto inšpiratívny web som dávno nenašla a tá kniha (Ruce v mouce) je Jednotkou na trhu. Odskúšané viaceré recepty a všetky vyšli perfektne. Ten Veľkonočný mazanec je ako jedna báseň, nebíčko v papuľke.
    Prajem pokojné Veľkonočné sviatky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.