Kynuté řezy z těsta, umíchaného večer a kynutého přes noc v lednici, vlastně dál moc práce nedají. Ráno vytáhnete těsto z chladu a už jen připravíte náplň – i když se řezy tváří trochu pracně, nenechte se odradit.
A jak jsou dobré! Chutnají sladkým tvarohem s tečkami kyselkavé rebarbory a voní vanilkou, skořicí i citronovou kůrou.

SUROVINY:

Noční těsto – recept ZDE – vyjde na celý velký plech

Náplň:
500 ml mléka
80 g krupice
250 g tvarohu
citronová kůra
vanilkový cukr
150 g moučkového cukru
3 vejce
5-8 řapíků rebarbory
mletá skořice
mandlové lupínky nebo drobenka na posyp

Kynuté řezy s tvarohem a rebarborou

POSTUP:

Připravíme si kynuté těsto – buď nějaké osvědčené vlastní nebo tohle jednoduché, kynuté přes noc v lednici. Práci opravdu téměř žádnou nedá, jsou to vlastně jen dobře promísené všechny suroviny a hned uložené na noc do chladu. (Toto těsto můžte připravit a nechat kynout i klasicky, cca 60 minut, ale doporučila bych zvýšit množství čerstvého droždí z 10 na 15-18 g.)

Noční těsto vyndáme z lednice, rozválíme na plech s pečícím papírem a než vykyne,  přichystáme náplň:

Za stálého míchání uvaříme v mléce krupici a hotovou kaši vyškrábneme do mísy, kde ji necháme dobře vychladnout.
Zatím oloupeme řapíky rebarbory (zbavíme je „nití“) a nakrájíme je na malé kousky, na sítu je spaříme horkou vodou a necháme okapat.
Do kaše přidáme oba cukry, žloutky, citronovou kůru a skořici podle chuti, pak i tvaroh a dobře promícháme. Nakonec zlehka vmísíme sníh z bílků a okapanou rebarboru.

Náplň rozetřeme na rozválené těsto, posypeme mandlovými lupínky, necháme už jen dokynout a vložíme upéct do dobře vyhřáté trouby (190°C/30-40 minut).
Hotový a vychladlý moučník pocukrujeme a nakrájíme na řezy.