Můžete použít pouze bůček, ale výborný je i lunchmeat, do kterého přidáte 100 g mletého hovězího masa….
Suroviny:
950 g bůčku i s kouskem kůže
10 g Pragandy
5 g soli
1 kl pepře
1-2 kl sladké papriky
50 g vody
Postup:
Syrový bůček i s kouskem kůže pomeleme, přidáme všechny ostatní suroviny a dobře umícháme – nejlíp to jde robotem, hákem na mísení těsta.
Promíchanou směs urovnáme do sáčkem vyloženého šunkovaru, dobře udusáme a zavřené uložíme na 24 hodin do lednice.
Druhý den vaříme při 80-85°C dvě hodiny. Krájíme až druhý den, dobře vychlazené.
.
.
.
Dobrý večer, možná mám hloupou otázku, ale co to je s kouskem kůže? To znamená bůček bez kosti který má zvrchu po celém kousku kůži? Děkuji Nikola
Dobrý den, ano, použijete vykostěný bůček a kůže třeba na půl dlaně (nebo kousínek víc) – jen kousek, ale aby tam byla. Udělá moc dobrý rosol kolem okraje lančmítu.
Dobrý den, děkuji za recept. Je prosím možné použít místo pragandy normální sůl?Děkuji.Veronika
Dobrý den, určitě ano. Chuť bude možná nepatrně jiná a maso nebude tak růžové – přesto to bude nesrovnatelně lepší, než ten kupovaný ;-)
Dobry den, je mozne ho uvarit i bez sunkovaru? Nad parou? Nebo v sacku ve vode?
Dobrý den, nezkoušela jsem, ale napadá mě v PET lahvi, do které vložíte mikrotenový sáček – to by mohlo jít. Voda se nevaří, jde jen k 80°C, tak by i ta PETka mohla vydržet a nezkroutit se. Jinak nevím.
Bolbisom zvedavy ako pomelete surovu kúti ?
To je recept podle Mistra Málka, jestli se nepletu.
Dobrý den, ne, rozhodně není. Pletete se. Tento recept jsem si dala dohromady sama, u svého stolu, a ode mě to přebrali jinam. Možná lehce vytuněné, ale už bez udání původu. Sice mě to zlobí, ale dělat se s tím nic nedá. Recept byl zveřejněn v půli ledna 2017 a troufám si tvrdit, že váš Mistr ho tak starý nemá.
Iva
P.S. Ještě dopíšu – pokud bych recept převzala já, stoprocentně bych u něj odkaz na zdroj přidala. Což tenhle pan Mistr určitě nemá. A ještě prosím – KDO je tenhle pan Málek?
Dobrý večer,
já zavařuji hodně a pořád a občas hledám inspiraci i v jiných receptech. Komentář jsem napsala proto, že jsem v jeden den natrefila na vlastně totožné recepty lančmítu :) Já to nijak neřeším, jen jsem to napsala. Mistr Málek je řeznický mistr, lektor, učitel…….. mrknout můžete na Youtube anebo zde https://www.facebook.com/MistrMalek/. a vychovává novou generaci v témže oboru. Jestli zkopíroval váš recept, můžete mu napsat pod některé jeho video, komunikace s ním není problém. No, a to je vše, mějte se a ať se daří.
Dobrý den, Marcelo, jsem ráda, že jste se ještě ozvala. Víte, pana Málka jsem vůbec neznala (až když jsem po něm zapátrala), a mrzelo mě, že recept, který já jsem vymyslela a vyzkoušela s manželem několikrát, než jsme našli ten (pro nás) nejlepší poměr surovin, někdo s takovým klidem vydává za svůj. A nechá se za něj chválit :-) – pokud si já něco půjčím, uvedu zdroj inspirace. A stejně tak, pokud mě někdo chválí za vychytávku, kterou jsem odněkud přebrala, těší mě to, ale upozorním, že autor bohužel nejsem.
To jen jako vysvětlení, proč mě to tehdy zamrzelo.
Mějte krásný den! :-)
Iva
Pane bože!
Vždyť je to lančmít! Jsou na to stovky receptů, to nemůžou být nějaké náhodou podobné?
Navíc stejné rozhodně nejsou, tak než začnete obě něco psát a pomlouvat, tak se nejdříve zkuste zamyslet nad podstatou věci.
Recept na vejce na tvrdo vám náhodou někdo neukradl?
Dobrý den, Kamile,
můžete mi říkat Ivo, Pánbůh opravdu nejsem :-)
A už vůbec nejdem dvě, jak píšete „obě“. Nepomlouvám, recept jsem si dala dohromady sama, a od té doby malinko upravila (v prvních verzích jsem v něm měla i 2 vejce a 100 g hovězího masa :-) ). Jedinou výhradu, kterou jsem kdy na veřejnosti měla, byla ta u pana „Mistra“, takže pravděpodobně jdete odtamtud… Víte, kdyby MĚ někdo opravdu neprávem nařkl, jen se tomu pousměju – já totiž zdroje, odkud recept přebírám, poctivě píšu. No a kdyby to bylo nařknutí neprávem, jen nad tím mávnu rukou. A vy tu děláte „potrefenou husu“, která se ozvala :-)
Pro ilustraci – Recept mám od 2017 i zde https://www.toprecepty.cz/recept/51239-domaci-lancmit/ – a tam se dá podívat do historie receptu, kde majdete i ty moje původní verze lančmítu, které jsem tu zmiňovala.
Mějte se pěkně a méně zloby v srdci Vám přeju!
Iva
Dobrý den, paní Ivo. Pan Málek zdroj receptu ve svém videu uvedl (v čase 1:20). I když je kniha z roku 2022, obsahuje normy od padesátých let minulého století do roku 1993, tedy rozhodně starší, než z roku 2017. Recept je zcela odlišný od toho Vašeho. Váš recept je zcela v pořádku a jsem přesvědčený i o tom, že je velice chutný. Reaguji pouze na to, že jste se nechala zbytečně vtáhnout do zbytečné diskuze. Přeju Vám do budoucna pouze kladné reakce, protože je poznat, že víte o čem píšete :-)
Dobrý den, děkuji za normální diskuzi, k věci. Šlo o to, že jsem si recept opravdu vymyslela sama (s manželem v tomhle rádi experimentujeme a zkoušíme) a svůj lančmít jsem zveřenjnila tady, u sebe. Náš původní recept (jeho první zveřejněná verze) byl ještě trošku jiný, časem se vyvíjel :-) (původně jsme do lančmítu přidávali i vejce a trošku hladké mouky). Proto jsem to psala. – Ale nechme to už být. Už se mi párkrát stalo, že jsem našla svoje recepty v knize někoho jiného, proto mě tyhle věci vždy mrzí.
Ladislave, mějte krásný advent i vstup do nového roku! :-)
Iva
Dobry den, dal by se zavarit rovnou ve sklenici ?
Dobrý den, určitě ano :-)
Iva
Dobrý den, lančmít dělám už poněkolikáté, je výborný. Rodina se po něm může utlouct.
Dávám do plechovek a zavařuji.
Chci vyzkoušet šunku. Dělala jste ji někdy i z kýty?
Dobrý den, ano, dělali. Šunka byla hodně „suchá“.
Iva