Můžete použít pouze bůček, ale výborný je i lunchmeat, do kterého přidáte 100 g mletého hovězího masa….

Suroviny:

850 g bůčku i s kouskem kůže
100 g hovězího masa

10 g Pragandy
5 g soli
2 vejce
1 kl pepře
1-2 kl sladké papriky
50 g vody

 

Luncheon meat (domácí lančmít)

 

Postup:

Syrový bůček i s kouskem kůže pomeleme, přidáme všechny ostatní suroviny a dobře umícháme – nejlíp to jde robotem, hákem na mísení těsta.

Promíchanou směs urovnáme do sáčkem vyloženého šunkovaru, dobře udusáme a zavřené uložíme na 24 hodin do lednice.

 

Luncheon meat (domácí lančmít)
-na okrajích s rosolem-

 

Druhý den vaříme při 80-85°C dvě hodiny. Krájíme až druhý den, dobře vychlazené.

 

Luncheon meat (domácí lančmít)
-vpravo čerstvý, vlevo osmažený plátek lančmítu-

.

.

.

13 Comments

  • Posted 19.2.2017 20:14 od Nikola 0Likes

    Dobrý večer, možná mám hloupou otázku, ale co to je s kouskem kůže? To znamená bůček bez kosti který má zvrchu po celém kousku kůži? Děkuji Nikola

    • Posted 20.2.2017 13:18 od Iva -1Likes

      Dobrý den, ano, použijete vykostěný bůček a kůže třeba na půl dlaně (nebo kousínek víc) – jen kousek, ale aby tam byla. Udělá moc dobrý rosol kolem okraje lančmítu.

  • Posted 23.2.2017 14:04 od Veronika 0Likes

    Dobrý den, děkuji za recept. Je prosím možné použít místo pragandy normální sůl?Děkuji.Veronika

    • Posted 24.2.2017 10:21 od Iva 0Likes

      Dobrý den, určitě ano. Chuť bude možná nepatrně jiná a maso nebude tak růžové – přesto to bude nesrovnatelně lepší, než ten kupovaný 😉

  • Posted 4.4.2021 15:43 od P.Nova 0Likes

    Dobry den, je mozne ho uvarit i bez sunkovaru? Nad parou? Nebo v sacku ve vode?

    • Posted 4.4.2021 16:49 od Iva 0Likes

      Dobrý den, nezkoušela jsem, ale napadá mě v PET lahvi, do které vložíte mikrotenový sáček – to by mohlo jít. Voda se nevaří, jde jen k 80°C, tak by i ta PETka mohla vydržet a nezkroutit se. Jinak nevím.

  • Posted 22.9.2021 11:02 od Koloman 0Likes

    Bolbisom zvedavy ako pomelete surovu kúti ?

  • Posted 27.2.2022 23:42 od Marcela 0Likes

    To je recept podle Mistra Málka, jestli se nepletu.

    • Posted 2.3.2022 9:26 od Iva 0Likes

      Dobrý den, ne, rozhodně není. Pletete se. Tento recept jsem si dala dohromady sama, u svého stolu, a ode mě to přebrali jinam. Možná lehce vytuněné, ale už bez udání původu. Sice mě to zlobí, ale dělat se s tím nic nedá. Recept byl zveřejněn v půli ledna 2017 a troufám si tvrdit, že váš Mistr ho tak starý nemá.
      Iva
      P.S. Ještě dopíšu – pokud bych recept převzala já, stoprocentně bych u něj odkaz na zdroj přidala. Což tenhle pan Mistr určitě nemá. A ještě prosím – KDO je tenhle pan Málek?

      • Posted 6.5.2022 20:20 od Marcela 0Likes

        Dobrý večer,
        já zavařuji hodně a pořád a občas hledám inspiraci i v jiných receptech. Komentář jsem napsala proto, že jsem v jeden den natrefila na vlastně totožné recepty lančmítu 🙂 Já to nijak neřeším, jen jsem to napsala. Mistr Málek je řeznický mistr, lektor, učitel…….. mrknout můžete na Youtube anebo zde https://www.facebook.com/MistrMalek/. a vychovává novou generaci v témže oboru. Jestli zkopíroval váš recept, můžete mu napsat pod některé jeho video, komunikace s ním není problém. No, a to je vše, mějte se a ať se daří.

        • Posted 11.5.2022 16:05 od Iva 0Likes

          Dobrý den, Marcelo, jsem ráda, že jste se ještě ozvala. Víte, pana Málka jsem vůbec neznala (až když jsem po něm zapátrala), a mrzelo mě, že recept, který já jsem vymyslela a vyzkoušela s manželem několikrát, než jsme našli ten (pro nás) nejlepší poměr surovin, někdo s takovým klidem vydává za svůj. A nechá se za něj chválit 🙂 – pokud si já něco půjčím, uvedu zdroj inspirace. A stejně tak, pokud mě někdo chválí za vychytávku, kterou jsem odněkud přebrala, těší mě to, ale upozorním, že autor bohužel nejsem.
          To jen jako vysvětlení, proč mě to tehdy zamrzelo.
          Mějte krásný den! 🙂
          Iva

  • Posted 29.3.2022 19:58 od Monika 0Likes

    Dobry den, dal by se zavarit rovnou ve sklenici ?

Přidejte komentář