Podzim mám spojený se sklízením ovoce a zeleniny ze zahrady a s tím spojeným zavařováním.
Po švestkových povidlech jsem pekla i hrušková – z vyzrálých hrušek jsou i bez jakéhokoliv přídavku cukru sladká jako med!
V zimě pak, při pečení sladkých koláčů, stačí jen zajít do sklepa pro sklenici s velice voňavým obsahem…

SUROVINY:

zralé hrušky

.

POSTUP:

Hrušky umyjeme, rozpůlíme a zbavíme stopek, jadřince a „bubáka“.
Rozložíme je na pečící plech a v troubě při teplotě 170-180°C pečeme dozlatova – cca dvě hodiny, podle množství hrušek na plechu. Pokud hrušek načistíme hodně a na plech je naskládáme ve vyšší vrstvě, doba pečení se prodlouží. Takto plný plech je třeba občas i promíchat a uvolněnou šťávu odebrat.

Vychladlé upečené hrušky pomeleme na masovém mlýnku, mleté naplníme do zavařovacích sklenic, zavíčkujeme a zaváříme při 85°C 45 minut.

Pokud jsou hrušky dost vyzrálé, není třeba vůbec přislazovat, i šťáva odebraná během pečení je slaďoučká jako med.

Zavařené vydrží opravdu dlouho. Asi nejvíc je používám jako náplň do frgálů nebo tohoto HRUŠČÁKU s tvarohem. Na tenký koláč přes celý plech, s podkladem oslazeného tvarohu bohatě stačí menší (330 ml) sklínka povidel.
Před použitím můžete povidla promíchat se špetkou mletého kardamomu – pro příjemnou vůni.

Pečená hrušková povidla

.

.

.