Podzim mám spojený se sklízením ovoce a zeleniny ze zahrady a s tím spojeným zavařováním.
Po švestkových povidlech jsem pekla i hrušková – z vyzrálých hrušek jsou i bez jakéhokoliv přídavku cukru sladká jako med!
V zimě pak, při pečení sladkých koláčů, stačí jen zajít do sklepa pro sklenici s velice voňavým obsahem…
♥
SUROVINY:
zralé hrušky
.
POSTUP:
Hrušky umyjeme, rozpůlíme a zbavíme stopek, jadřince a „bubáka“.
Rozložíme je na pečící plech a v troubě při teplotě 170-180°C pečeme dozlatova – cca dvě hodiny, podle množství hrušek na plechu. Pokud hrušek načistíme hodně a na plech je naskládáme ve vyšší vrstvě, doba pečení se prodlouží. Takto plný plech je třeba občas i promíchat a uvolněnou šťávu odebrat.
Vychladlé upečené hrušky pomeleme na masovém mlýnku, mleté naplníme do zavařovacích sklenic, zavíčkujeme a zaváříme při 85°C 45 minut.
Pokud jsou hrušky dost vyzrálé, není třeba vůbec přislazovat, i šťáva odebraná během pečení je slaďoučká jako med.
Zavařené vydrží opravdu dlouho. Asi nejvíc je používám jako náplň do frgálů nebo tohoto HRUŠČÁKU s tvarohem. Na tenký koláč přes celý plech, s podkladem oslazeného tvarohu bohatě stačí menší (330 ml) sklínka povidel.
Před použitím můžete povidla promíchat se špetkou mletého kardamomu – pro příjemnou vůni.
.
.
.
Dobrý den. Je nutný ten mlýnek? Nešlo by rozmačkat jako bramborovou kaši? Nebo tyovým mixerem? děkuji
Dobrý den, rozmačkat jako brambory snad ano, mixérem určitě ne – ten z toho udělá jednolitou kaši. Mám vyzkoušeno.
Udělala jsem je a jsou skvělá. Chutnají jako z fíků. Díky za recept, Ivo.