Opravdu velice jednoduchá prasátka máte zformovaná během několika málo minut – snad i svinutí rohlíku trvá déle :-)
Těsto je zcela obyčejné, vhodné pro tvarování. A prasátka na talíři zaujmou nejen děti…. ;-)

Suroviny:

300 g vody
60 g oleje
540-550 g hladké mouky
2 lžičky soli
10 g čerstvého droždí

.

prasátko

.

Postup:

ve vodě rozpustíme droždí, přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme krátce nakynout (20-30 minut).

Těsto na vále propracujeme, rozdělíme na 10 kousků a z každého uděláme bulku. Po krátkém odpočinku bulky rozválíme do oválu, nahoře je nožem nebo kartou rozřízmene a cípy ohneme jako prasečí ouška.

.

.
Rypáček uděláme shrnutím dolního okraje oválu a smáčknutím okrajů těsta k sobě – vzniklý „komínek“ ohrneme jako límec košile.
Oči prasátek jsou z dýňových jader, která zapíchneme do těsta – a všechna prasátka dáme kynout na plech.

Potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme (190°C/20 minut).

.

prasátko

.

.

Inspirace – Olga Smirnova