Štolu peče na Vánoce a bere ji jako jeden z mnoha krásných vánočních symbolů stále více lidí. Je úžasně voňavá máslem, na řezu hýří barvami rozinek a kandovaného ovoce a měl by si ji zkusit upéct aspoň jednou každý z nás. Možná ji pak budete péct už na každé Vánoce jako my.

Z těsta, na které je rozpočet surovin, upečete dvě velké štoly. Nebo můžete podle rad v postupu upéct malé štoličky a ozdobit jimi vánoční stůl s cukrovím. Maličká štola, upečená v pěkném hrnku a po vychladnutí i s ním zabalená do celofánu se může stát originálním vánočním dárkem pro rodiče nebo přátele.

Suroviny:

Na kvásek (omládek):
100 g vlažné vody
1 rovná lžička medu (sladěnky)
130 g hladké mouky
25 g čerstvého droždí

Dále:
70-90 g vody
2 lžíce rumu
50 g cukru
2 vanilkové cukry (balení po 20 g)
půl rovné lžičky soli
80 g změklého másla
340 g hladké mouky
80 g kandovaných brusinek (rozinek)
50 g kandovaného ovoce (např. třešně)
100 g kandované citronové nebo pomerančové kůry
50 g drobně nasekaných mandlí

Na potření a posyp:
rozpuštěné máslo
moučkový cukr

Postup:

Suroviny na kvásek (omládek) dobře promísíme a zakryté necháme kynout 60 minut.
K vykynutému přidáme ostatní suroviny a uhněteme pevnější těsto, které bude asi 90 minut kynout. Během kynutí těstu velmi prospěje, pokud ho jednou nebo dvakrát promísíme.

Dobře vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na 16 dílků, ze kterých vytvarujeme malé bulky. Každý bochánek pak v sekaných mandlích prsty zlehka rozmáčkneme na mailčký ovál se středem tenčím a okraji silnými (jeden z nich je silnější, tlustší, než ten druhý).

Slabší okraj přehneme přes střed k silnějšímu a složený střed promáčkneme prsty (přimáčkneme vrstvy těsta k sobě), aby se štolička nerozvinovala. (Vnitřek štoličky je bez sekaných mandlí, vnější strana je v nich oválená, tlakem kousky mandlí vtisknuty do těsta.)

Štoličky necháme na plechu nakynout téměř na dvojnásobek velikosti, potřeme je máslem a upečeme (200°C/asi 17-20 minut). Ještě horké potřeme znovu rozpuštěným máslem a bohatě pocukrujeme moučkovým cukrem.

———-

Těsto na štolu je těžké, poměrně tučné i sladké, opravdu lépe vykyne, pokud je zaděláno kváskem omládkem.

Štoličky se dají upéct i v máslem dobře vymazaném hrnku.
Váleček těsta vložíme do hrnku, necháme tak vykynout i upéct. Peče se tak vlastně v obalu (ve formě) pomaleji a bude muset pobýt v troubě o pár minut déle, než malé štoličky.

Povrch upečené štoly v hrnku také potřeme máslem a pocukrujeme a po krátkém prochladnutí štolu z hrnku opatrně vyklepneme. Než dobře vychladne, hrnek umyjeme a vysušíme, vložíme do něj zpátky zcela studenou a vydýchanou štolu, zlehka ji znovu pocukrujeme a takto i s hrnečkem zabalíme do celofánu a zavážeme mašlí.
Nádherný, jedlý dárek pro milého člověka je hotov.