Štolu peče na Vánoce a bere ji jako jeden z mnoha krásných vánočních symbolů stále více lidí. Je úžasně voňavá máslem, na řezu hýří barvami rozinek a kandovaného ovoce a měl by si ji zkusit upéct aspoň jednou každý z nás. Možná ji pak budete péct už na každé Vánoce jako my.
Z těsta, na které je rozpočet surovin, upečete dvě velké štoly. Nebo můžete podle rad v postupu upéct malé štoličky a ozdobit jimi vánoční stůl s cukrovím. Maličká štola, upečená v pěkném hrnku a po vychladnutí i s ním zabalená do celofánu se může stát originálním vánočním dárkem pro rodiče nebo přátele.
Suroviny:
Na kvásek (omládek):
100 g vlažné vody
1 rovná lžička medu (sladěnky)
130 g hladké mouky
25 g čerstvého droždí
Dále:
70-90 g vody
2 lžíce rumu
50 g cukru
2 vanilkové cukry (balení po 20 g)
půl rovné lžičky soli
80 g změklého másla
340 g hladké mouky
80 g kandovaných brusinek (rozinek)
50 g kandovaného ovoce (např. třešně)
100 g kandované citronové nebo pomerančové kůry
50 g drobně nasekaných mandlí
Na potření a posyp:
rozpuštěné máslo
moučkový cukr
Postup:
Suroviny na kvásek (omládek) dobře promísíme a zakryté necháme kynout 60 minut.
K vykynutému přidáme ostatní suroviny a uhněteme pevnější těsto, které bude asi 90 minut kynout. Během kynutí těstu velmi prospěje, pokud ho jednou nebo dvakrát promísíme.
Dobře vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na 16 dílků, ze kterých vytvarujeme malé bulky. Každý bochánek pak v sekaných mandlích prsty zlehka rozmáčkneme na mailčký ovál se středem tenčím a okraji silnými (jeden z nich je silnější, tlustší, než ten druhý).
Slabší okraj přehneme přes střed k silnějšímu a složený střed promáčkneme prsty (přimáčkneme vrstvy těsta k sobě), aby se štolička nerozvinovala. (Vnitřek štoličky je bez sekaných mandlí, vnější strana je v nich oválená, tlakem kousky mandlí vtisknuty do těsta.)
Štoličky necháme na plechu nakynout téměř na dvojnásobek velikosti, potřeme je máslem a upečeme (200°C/asi 17-20 minut). Ještě horké potřeme znovu rozpuštěným máslem a bohatě pocukrujeme moučkovým cukrem.
———-
Těsto na štolu je těžké, poměrně tučné i sladké, opravdu lépe vykyne, pokud je zaděláno kváskem omládkem.
Štoličky se dají upéct i v máslem dobře vymazaném hrnku.
Váleček těsta vložíme do hrnku, necháme tak vykynout i upéct. Peče se tak vlastně v obalu (ve formě) pomaleji a bude muset pobýt v troubě o pár minut déle, než malé štoličky.
Povrch upečené štoly v hrnku také potřeme máslem a pocukrujeme a po krátkém prochladnutí štolu z hrnku opatrně vyklepneme. Než dobře vychladne, hrnek umyjeme a vysušíme, vložíme do něj zpátky zcela studenou a vydýchanou štolu, zlehka ji znovu pocukrujeme a takto i s hrnečkem zabalíme do celofánu a zavážeme mašlí.
Nádherný, jedlý dárek pro milého člověka je hotov.
Dobrý den, protože štolu miluju, ráda bych ji letos zkusila upéct. Vašim receptům věřím, tak jiný hledat nebudu. Jen by mě zajímalo, jak vytvarovat velkou štolu, resp. 2 menší. Moc díky za radu a přeji krásný Advent. :-)
Dobrý den, veliké štoly vytvarujete zcela stejně, jako tyhle maličké. Budou déle kynout a je třeba je i déle péct. Recpet i tvarování veliké štoly mám v tomhle článku
https://www.pekarnomanie.cz/vanocni-stola/
Ať se Vám pečení daří!
Iva
Dobrý den, Ivi, chtěla bych letos vyzkoušet vaše malé štoličky v hrnečcích jako dárečky. Co je podle vás lepší a chutnější, péct je v hrnečku nebo na plechu? Nejraději bych je do hrnku vložila až upečené, aby byly dozlatova. I když asi tím riskuji, že netrefím velikost a do hrnku nevlezou .Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, Jano, štola nebo štoličky se nikdy nepečou do zlatova, nemají být vypečené. Tím by odpadl důvod pečení mimo hrnek, na plechu :-) Kdybych je chtěla někomu upéct (a péct je dost předem), upekla bych je v hrnku. Po upečení potřela máslem, pocukrovala, pak opatrně vyklopila a po úplném vychladnutí je zabalila do alobalu jako štolu. Před darováním je pak kdykoliv můžete vložit do hrnečku zpět, ještě pocukrovat a zabalit do celofánu.
Dobrý den paní Ivo,
chtěla jsem se zeptat ,jak dlouho dopředu před podáváním musí štoličky odpočívat … nebo nemusí vůbec a dají se jíst téměř hned?
Děkuji moc a přeji hezký předvánoční čas. Eva.
Kdyby člověk nejprve četl všechno,co jste ke štolám napsala, nemusel by se přihlouple ptát „-) .
Takže se nemusím stresovat,že je ještě stále nemám upečené !
Jste skvělá a recepty k nezaplacení !!!
Přeji krásné Vánoční svátky a hodně zdraví v dalším roce ,mějte se, Eva.
Doufám, že se štoličky povedly :-)
Krásné svátky i Vám!
Iva