Vrkoče, caltičky, calty, štedrovnice, húsky – to vše jsou krásné starobylé názvy dnešní vánočky. Vždy z hedvábného těsta, umně spletené z pěti, šesti, osmi nebo devíti pramenů… Stačí jen sáhnout po tom správném receptu, nachystat si suroviny a v kuchyni nám za chvíli zavoní Vánoce.
Vrkoče jsou jednoduše splétané ze čtyř pramenů najednou. Není to nic těžkého a podle fotografií to dokáže každý. Výsledkem jsou 4 menší vánočky upečené na jednom plechu, které se mohou stát vítaným jedlým dárkem pro členy rodiny nebo milého kamaráda.
Suroviny na vrkoče
Omládek
- 100 g vody
- 1 rovná lžička sladěnky (nebo včelího medu)
- 13-15 g čerstvého droždí
- 130 g hladké mouky
Dále
- 70-90 g vody
- 50 g bílého jogurtu
- 370 hladké mouky
- 90 g změklého sádla
- 1 žloutek
- velká špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 70 g cukru
- strouhaná kůra z BIO citronu
- rozinky
Před pečením
- vejce na potření
- mandlové lupínky na posyp
Postup
Pomocí domácí pekárny
V menší misce umícháme suroviny na omládek, beze zbytku ho vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené necháme hodinu kynout. K hotovému omládku přidáme všechny ostatní suroviny (v pořadí tekuté, suché), necháme pekárnou už bez předehřevu uhníst těsto. V zavřené a vypnuté pekárně bude těsto kynout asi 45-60 minut.
Ručně nebo robotem
Všechny suroviny na omládek dobře promícháme a necháme hodinu kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.
Vykynuté těsto
Těsto vytáhneme na stůl, rozdělíme na 4 části, ze kterých budou 4 vrkoče.
Každý díl ještě následně rozdělíme na čtvrtiny a všechny je vyválíme do stejně silných (cca jako tenčí prst) a stejně dlouhých (cca 22-25 cm) pramenů. Vrkoče budou pěknější a baculatější, když budou prameny na obou koncích tenčí, než středy. Vždy 4 prameny spleteme najednou podle foto postupu do jednoho vrkoče.
Dopletené vrkoče pěkně rukama z obou stran srovnáme.
Všechny vrkoče uložíme vykynout vedle sebe na plech s pečícím papírem, po 40-60 minutách je jemně, ale dobře potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme lupínky mandlí a upečeme ve vyhřáté troubě. Vkládáme je do trouby vyhřáté na 200 °C, po 2-3 minutách teplotu zmírníme na 180 °C a asi 30 minut dopékáme.
Rozinky můžete den předem namočit do trochy rumu a pak je i s rumem, pokud ho nezbylo u rozinek mnoho, zapracovat do těsta. Bude o to více voňavější.
Recept se mi moc líbí, šla by prosím udělat i velká vánočka?
No samozřejmě :-)
Peču je každou adventní neděli a pokaždé se nemůžeme dočkat až vystydnou. Podle tohoto receptu peču i vánočky pro celou rodinu a všichni ho považujeme za nejlepší. Děkuji
Dobrý den, Martino, to mám velikou radost, opravdu! :-) A děkuji za zprávu!
Iva
Byla chuť a nechtělo se motat,takže tentokrát v chlebíčkové formě, všem nesmírně chutná,děkuji za vaše recepty,peču podle nich ráda 😋
[…] Výborná vánočka je upečená z těsta s bílým jogurtem – recept na ni (na vánoční vrkoče) je zde […]