Vrkoče, caltičky, calty, štedrovnice, húsky – to vše jsou krásné starobylé názvy dnešní vánočky. Vždy z hedvábného těsta, umně spletené z pěti, šesti, osmi nebo devíti pramenů… Stačí jen sáhnout po tom správném receptu, nachystat si suroviny a v kuchyni nám za chvíli zavoní Vánoce.

Vrkoče jsou jednoduše splétané ze čtyř pramenů najednou. Není to nic těžkého a podle fotografií to dokáže každý. Výsledkem jsou 4 menší vánočky upečené na jednom plechu, které se mohou stát vítaným jedlým dárkem pro členy rodiny nebo milého kamaráda.

Suroviny na vrkoče

Omládek

  • 100 g vody
  • 1 rovná lžička sladěnky (nebo včelího medu)
  • 13-15 g čerstvého droždí
  • 130 g hladké mouky

Dále

  • 70-90 g vody
  • 50 g bílého jogurtu
  • 370 hladké mouky
  • 90 g změklého sádla
  • 1 žloutek
  • velká špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 70 g cukru
  • strouhaná kůra z BIO citronu
  • rozinky

Před pečením

  • vejce na potření
  • mandlové lupínky na posyp

Postup

Pomocí domácí pekárny

V menší misce umícháme suroviny na omládek, beze zbytku ho vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené necháme hodinu kynout. K hotovému omládku přidáme všechny ostatní suroviny (v pořadí tekuté, suché), necháme pekárnou už bez předehřevu uhníst těsto. V zavřené a vypnuté pekárně bude těsto kynout asi 45-60 minut.

Ručně nebo robotem

Všechny suroviny na omládek dobře promícháme a necháme hodinu kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.

Vykynuté těsto

Těsto vytáhneme na stůl, rozdělíme na 4 části, ze kterých budou 4 vrkoče.

Každý díl ještě následně rozdělíme na čtvrtiny a všechny je vyválíme do stejně silných (cca jako tenčí prst) a stejně dlouhých (cca 22-25 cm) pramenů. Vrkoče budou pěknější a baculatější, když budou prameny na obou koncích tenčí, než středy. Vždy 4 prameny spleteme najednou podle foto postupu do jednoho vrkoče.

Dopletené vrkoče pěkně rukama z obou stran srovnáme.

Všechny vrkoče uložíme vykynout vedle sebe na plech s pečícím papírem, po 40-60 minutách je jemně, ale dobře potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme lupínky mandlí a upečeme ve vyhřáté troubě. Vkládáme je do trouby vyhřáté na 200 °C, po 2-3 minutách teplotu zmírníme na 180 °C a asi 30 minut dopékáme.


Rozinky můžete den předem namočit do trochy rumu a pak je i s rumem, pokud ho nezbylo u rozinek mnoho, zapracovat do těsta. Bude o to více voňavější.