Vánočka… Její pečení patří v nádherném předvánočním období ke každoročním činnostem. Jak upéct tu nejkrásnější vánočku, z jakého těsta? Jak vánočku zaplést a nezašmodrchat si ruce, z kolika pramenů ji plést? A jaký je vlastně význam vánočky a pramenů, ze kterých je upletená?
Odkud se vzala vánočka?
- Historie vánočky sahá až hluboko před 16.století. Říkávalo se ji tehdy všelijak – calta (ta byla ještě nezapletená), ceplík, štěrovka, húska, štědrovečernice, štědrovice, pleténka, pletanka i pletenice, vandrovnice nebo štrucla.
- V dobách nejstarších mohli péct vánočku pouze mistři pekaři, ale přibližně od 18. století ji už pekly i hospodyňky doma. V různých variantách – ty z nejobyčejnějšího těsta pro čeládku, ale pro hospodáře a domácí se těsto vylepšovalo přidáním rozinek, mandlí, ořechů a také voňavého koření.
- Její pečení provázela spousta zvyků – například se do ní zapékala mince. Kdo ji pak našel, měl po celý následující rok zajištěno zdraví a bohatství. Naopak – potrhaná nebo spálená vánočka nevěstila nic dobrého.
- Někde se z vánočky o Štědrém dnu dávalo po krajíčku každému kusu dobytka, aby byl zdravý a nikdo ho neuřknul.
Co znamenají prameny, ze kterých je vánočka upletená?
Upéct krásnou a dobrou vánočku nebylo jen tak. Tradičně se pletla z devíti pramenů.
- Spodní čtyři představovaly slunce, zemi, vodu a vzduch.
- Prostřední tři prameny byly symbolikou pro rozum, vůli a cit.
- Dva nejvrchnější prameny představovaly lásku a vědění.
- Křížové pletení pramenů mělo rodinu a všechny blízké ochránit před zlými vlivy.
Jak udělat těsto na vánočku
Těst na vánočku je opravdu mnoho, některá se liší jen maličkostmi. Někdo má rád vánočku nadýchanou a lehounkou, jiný těžší, pevnější, plnou másla, rozinek a mandlí. Které těsto na vánočku tedy použít?
- K těm prvním patří vánočka s těstem sice obyčejnějším, ale vaše štědrovečernice bude ve výsledku nadýchaná a lehoučká, vhodná pro namazání máslem. Je to tato Vánočka (ne)obyčejná
- Výborná vánočka je upečená z těsta s bílým jogurtem – recept na ni (na vánoční vrkoče) je zde
- K nejjednodušším vánočkám patří ta s těstem volnějším (řidším), pečená ve vymazané a vysypané vánočkové formě. Nejen, že taková vánočka z formy nádherně vypadá, ale je poměrně rychle připravená a odpadá pletení, na které si všichni netroufnou. Recept na Vánočku ve formě je zde
- Vánočku z pevnějšího těsta máslového, která z kuchyně voní po celém domě, připravíte podle receptu Máslová vánočka
- V podstatě ale můžeme vánočku upéct z jakéhokoliv tvárného sladkého těsta. Vhodné je např. i Těsto loudavé – recept – do kterého bychom přidali strouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr pro vůni, doplnili ho rozinkami a nechali bezpracně vykynout v lednici. Tím, že pak budeme vánočku tvarovat z těsta studeného, mělo by jít i motání pramenů jednodušeji. Počítejte s tím, že vánočka, upletená ze studeného těsta, bude na plechu před pečením déle kynout.
Jak uplést vánočku
Dnes si můžete vybrat z mnoha receptů a hlavně způsobů pletení. Vánočky se pletou nejen z devíti, ale i z osmi, ze šesti, pěti nebo dokonce jen ze čtyř pramenů – všechny krásné, zajímavé, každá malinko jinak. A ten, kdo si na pletení přesto netroufne, může vykynuté těsto urovnat do tukem vymazané vánočkové formy a po nakynutí takto upeče v troubě.
- Vánočka pečená ve formě, nepletená – celý recept najdete tady
- Menší vánočky, pletené ze 4 pramenů najednou – recept a fotopostup
- Pletení z 5 pramenů se také říká „rybí kost“ a recept s fotopostupem
- Vánočka ze 6 pramenů – fotopostup
- Vánočka z 9 pramenů – recept s fotopostupem
Co udělat, aby se vánočka nerozjela
Často nás potrápí vánočka, která ještě na plechu sice vypadá hezky, ale při pečení se její vrstvy (a prameny) rozjedou, sesunou a hotová pak nevypadá pěkně. Jak tomu předejít?
- Vybrat vhodné, vyzkoušené těsto. Mělo by být hebké, měkké i pružné.
- Dobře těsto vymísit, podpořit vznik lepkové struktury.
- Nechat těsto dobře a pomalu vykynout (na dvojnásobek původního objemu), než z něj budeme vánočku splétat. Určitě nestavět mísu s těstem přímo ke zdroji nebo na zdroj tepla – tohle těsto často při kynutí řídne.
- Připravit všechny prameny stejné. Při dělení těsta si jednotlivé kousky odvažte a prameny vyválejte stejně dlouhé.
- Prameny při pletení utahovat maličko mírněji. Tím, že později ještě dokynou, bude vánočka vypadat „utažená“. Pokud je dotáhnete pevně, taková vánočka se při pečení a lehkém nedokynutí často potrhá.
- U vánoček s více vrstvami (např. té z 9 pramenů) je třeba ve spodním patře, na které přijde patro další, hranou dlaně udělat mělkou rýhu. Další patro, které na vánočku položíme, do rýhy částečně zapadne a z vánočky se pak nesesune. Máte-li zbylý bílek, lehce ho našlehejte a vzniklou rýhu jím potřete, než na ni uložíte další patro vánočky.
- I zde platí, že chybami se člověk učí. Pokud se přes to všechno vánočka lehce sesune, popřemýšlejte a zkuste chybu při dalším pečení napravit. Někdo vrstvy vánočky spíchne špejlemi, ale ani to nezaručuje stoprocentní výsledek.
Jak upéct vánočku
Zdárně upletenou vánočku je teď potřeba upéct. Co a jak můžeme pohlídat, abychom nebyli z výsledku zklamaní?
- Především – umotaná vánočka musí před pečením na plechu dobře vykynout.
- Necháme ji kynout zvolna, v teplém prostředí, teplotu nijak uměle nezvyšujeme (mísa s těstem nepatří ani na radiátor, ani do vyhřáté trouby). Vnitřní, méně vykynuté vrstvy vánočky by později při pečení hodně kynuly a vánočka se potrhala.
- Vykynutou vánočku opatrně (aby neklesla) a dobře potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme ji posypat plátky mandlí a vložíme péct do dobře vyhřáté trouby (200 °C).
- Zpočátku, asi 5 minut pečeme zprudka na 190-200 °C, pak teplotu zmírníme na 170 °C a vánočku dostatečně dopečeme. Doba pečení závisí na troubě, ale základní čas nám poradí každý recept na vánočku.
Proč vánočka po upečení klesne?
- Občas se stane, že po vytažení z trouby upečená, původně nádherná vánočka klesne, jako by jí někdo vypustil vzduch ventilkem. Také jsem to několikrát zažila.
- Tahle vánočka byla málo propečená, vnitřní vrstvy nebyly zpevněné tak, aby vánočku udržely. Jíst se dá, ale pěkná bohužel moc není.
- Jak tomu předejít? Stačí při dalším pečení dobu o několik (cca 5-7) minut prodloužit. Pokud má už vánočka tmavší barvu a bojíte se, aby se nespálila, snižte teplotu až na 150 °C a tak dopečte.
- Pokud se stane, že vánočka klesne už při pečení v troubě, znamená to, že byla překynutá. Tady pomůže zkrátit dobu kynutí umotané vánočky na plechu.
Několik rad závěrem…
- Těsto na vánočku je možno použít to, jehož recept se v rodině dědí z matky na dceru nebo můžeme vyzkoušet nějaké nové.
- Rozinky i kandované ovoce je dobré pár hodin před zaděláním těsta namočit do rumu.
- Všechny suroviny, které přijdou do těsta, by měly mít pokojovou teplotu.
- Tuk použijeme změklý, nikdy ne horký (spařili a zničili bychom droždí).
- Těsto je třeba nechat dobře vykynout, jinak nebude výsledek stoprocentní (vánočka bude „těžká“).
- Hotové, dobře vychladnuté vánočky se většinou dají dobře zamrazit. Po vytažení a rozmrznutí chutnají jako čerstvé.
- Pokud vám náhodou vánočka zbude, dá se z ní udělat výborná svátečnější, lepší žemlovka.
K pečení rodinné vánočky bychom vždy měli (i měly) přistupovat s radostí a láskou. Věřte, že je to pak na výsledku velice poznat a Vaši strávníci vám za to budou opravdu vděční :-)
Krásný advent i vánoční svátky!
Iva
Ivo, moc děkuji, za super užitečné rady, jak na správnou vánočku.
Tak tedy dobře: po několikerém přečtení jdu zadělat na zkušební vánočku. Poprvé v životě a slibuji, že se přiznám, pokud něco pokazím :-) Bude (ne)obyčejná, čtyři prameny.
Ivuško – krásně jsi to tady o vánočkách napsala. Já mám dva recepty – jedné vánočce říkám ! Vzdušná “ je to ta lehčí a levnější, druhá je z těsta těžšího , víc máslového. Obě jsou ale vynikající…
Děkuji, Heli :-) a přeji pohádkové Vánoce!
Iva
Krásný den, mám od Vás dvě knížky a moc ráda se podle Vás učím péct. :-) Moc by mě zajímalo, čím vším můžu přispět u vánočky k tomu, aby byla vlahá a brzy nevysychala. A dá se místo másla použít sádlo? :)