Vánočka… Její pečení patří v nádherném předvánočním období ke každoročním činnostem. Jak upéct tu nejkrásnější vánočku, z jakého těsta? Jak vánočku zaplést a nezašmodrchat si ruce, z kolika pramenů ji plést? A jaký je vlastně význam vánočky a pramenů, ze kterých je upletená?

Odkud se vzala vánočka?

  • Historie vánočky sahá až hluboko před 16.století. Říkávalo se ji tehdy všelijak – calta (ta byla ještě nezapletená), ceplík, štěrovka, húska, štědrovečernice, štědrovice, pleténka, pletanka i pletenice, vandrovnice nebo štrucla.
  • V dobách nejstarších mohli péct vánočku pouze mistři pekaři, ale přibližně od 18. století ji už pekly i hospodyňky doma. V různých variantách – ty z nejobyčejnějšího těsta pro čeládku, ale pro hospodáře a domácí se těsto vylepšovalo přidáním rozinek, mandlí, ořechů a také voňavého koření.
  • Její pečení provázela spousta zvyků – například se do ní zapékala mince. Kdo ji pak našel, měl po celý následující rok zajištěno zdraví a bohatství. Naopak – potrhaná nebo spálená vánočka nevěstila nic dobrého.
  • Někde se z vánočky o Štědrém dnu dávalo po krajíčku každému kusu dobytka, aby byl zdravý a nikdo ho neuřknul.

Co znamenají prameny, ze kterých je vánočka upletená?

Upéct krásnou a dobrou vánočku nebylo jen tak. Tradičně se pletla z devíti pramenů.

  • Spodní čtyři představovaly slunce, zemi, vodu a vzduch.
  • Prostřední tři prameny byly symbolikou pro rozum, vůli a cit.
  • Dva nejvrchnější prameny představovaly lásku a vědění.
  • Křížové pletení pramenů mělo rodinu a všechny blízké ochránit před zlými vlivy.

Jak udělat těsto na vánočku

Těst na vánočku je opravdu mnoho, některá se liší jen maličkostmi. Někdo má rád vánočku nadýchanou a lehounkou, jiný těžší, pevnější, plnou másla, rozinek a mandlí. Které těsto na vánočku tedy použít?

  • K těm prvním patří vánočka s těstem sice obyčejnějším, ale vaše štědrovečernice bude ve výsledku nadýchaná a lehoučká, vhodná pro namazání máslem. Je to tato Vánočka (ne)obyčejná – RECEPT
  • Výborná vánočka je upečená z těsta s bílým jogurtem – recept na ni (na vánoční vrkoče) je ZDE
  • K nejjednodušším vánočkám patří ta s těstem volnějším (řidším), pečená ve vymazané a vysypané vánočkové formě. Nejen, že taková vánočka z formy nádherně vypadá, ale je poměrně rychle připravená a odpadá pletení, na které si všichni netroufnou. Recept na Vánočku ve formě je ZDE
  • Vánočku z pevnějšího těsta máslového, která z kuchyně voní po celém domě, připravíte podle receptu Máslová vánočka – ZDE
  • V podstatě ale můžeme vánočku upéct z jakéhokoliv tvárného sladkého těsta. Vhodné je např. i Těsto loudavé – recept ZDE – do kterého bychom přidali strouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr pro vůni, doplnili ho rozinkami a nechali bezpracně vykynout v lednici. Tím, že pak budeme vánočku tvarovat z těsta studeného, mělo by jít i motání pramenů jednodušeji. Počítejte s tím, že vánočka, upletená ze studeného těsta, bude na plechu před pečením déle kynout.

Jak uplést vánočku

Dnes si můžete vybrat z mnoha receptů a hlavně způsobů pletení. Vánočky se pletou nejen z devíti, ale i z osmi, ze šesti, pěti nebo dokonce jen ze čtyř pramenů – všechny krásné, zajímavé, každá malinko jinak. A ten, kdo si na pletení přesto netroufne, může vykynuté těsto urovnat do tukem vymazané vánočkové formy a po nakynutí takto upeče v troubě.

Co udělat, aby se vánočka nerozjela

Často nás potrápí vánočka, která ještě na plechu sice vypadá hezky, ale při pečení se její vrstvy (a prameny) rozjedou, sesunou a hotová pak nevypadá pěkně. Jak tomu předejít?

  • Vybrat vhodné, vyzkoušené těsto. Mělo by být hebké, měkké i pružné.
  • Dobře těsto vymísit, podpořit vznik lepkové struktury.
  • Nechat těsto dobře a pomalu vykynout (na dvojnásobek původního objemu), než z něj budeme vánočku splétat. Určitě nestavět mísu s těstem přímo ke zdroji nebo na zdroj tepla – tohle těsto často při kynutí řídne.
  • Připravit všechny prameny stejné. Při dělení těsta si jednotlivé kousky odvažte a prameny vyválejte stejně dlouhé.
  • Prameny při pletení utahovat maličko mírněji. Tím, že později ještě dokynou, bude vánočka vypadat „utažená“. Pokud je dotáhnete pevně, taková vánočka se při pečení a lehkém nedokynutí často potrhá.
  • U vánoček s více vrstvami (např. té z 9 pramenů) je třeba ve spodním patře, na které přijde patro další, hranou dlaně udělat mělkou rýhu. Další patro, které na vánočku položíme, do rýhy částečně zapadne a z vánočky se pak nesesune. Máte-li zbylý bílek, lehce ho našlehejte a vzniklou rýhu jím potřete, než na ni uložíte další patro vánočky.
  • I zde platí, že chybami se člověk učí. Pokud se přes to všechno vánočka lehce sesune, popřemýšlejte a zkuste chybu při dalším pečení napravit. Někdo vrstvy vánočky spíchne špejlemi, ale ani to nezaručuje stoprocentní výsledek.

Jak upéct vánočku

Zdárně upletenou vánočku je teď potřeba upéct. Co a jak můžeme pohlídat, abychom nebyli z výsledku zklamaní?

  • Především – umotaná vánočka musí před pečením na plechu dobře vykynout.
  • Necháme ji kynout zvolna, v teplém prostředí, teplotu nijak uměle nezvyšujeme (mísa s těstem nepatří ani na radiátor, ani do vyhřáté trouby). Vnitřní, méně vykynuté vrstvy vánočky by později při pečení hodně kynuly a vánočka se potrhala.
  • Vykynutou vánočku opatrně (aby neklesla) a dobře potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme ji posypat plátky mandlí a vložíme péct do dobře vyhřáté trouby (200 °C).
  • Zpočátku, asi 5 minut pečeme zprudka na 190-200 °C, pak teplotu zmírníme na 170 °C a vánočku dostatečně dopečeme. Doba pečení závisí na troubě, ale základní čas nám poradí každý recept na vánočku.

Proč vánočka po upečení klesne?

  • Občas se stane, že po vytažení z trouby upečená, původně nádherná vánočka klesne, jako by jí někdo vypustil vzduch ventilkem. Také jsem to několikrát zažila.
  • Tahle vánočka byla málo propečená, vnitřní vrstvy nebyly zpevněné tak, aby vánočku udržely. Jíst se dá, ale pěkná bohužel moc není.
  • Jak tomu předejít? Stačí při dalším pečení dobu o několik (cca 5-7) minut prodloužit. Pokud má už vánočka tmavší barvu a bojíte se, aby se nespálila, snižte teplotu až na 150 °C a tak dopečte.
  • Pokud se stane, že vánočka klesne už při pečení v troubě, znamená to, že byla překynutá. Tady pomůže zkrátit dobu kynutí umotané vánočky na plechu.

Několik rad závěrem…

  • Těsto na vánočku je možno použít to, jehož recept se v rodině dědí z matky na dceru nebo můžeme vyzkoušet nějaké nové.
  • Rozinky i kandované ovoce je dobré pár hodin před zaděláním těsta namočit do rumu.
  • Všechny suroviny, které přijdou do těsta, by měly mít pokojovou teplotu.
  • Tuk použijeme změklý, nikdy ne horký (spařili a zničili bychom droždí).
  • Těsto je třeba nechat dobře vykynout, jinak nebude výsledek stoprocentní (vánočka bude „těžká“).
  • Hotové, dobře vychladnuté vánočky se většinou dají dobře zamrazit. Po vytažení a rozmrznutí chutnají jako čerstvé.
  • Pokud vám náhodou vánočka zbude, dá se z ní udělat výborná svátečnější, lepší žemlovka.

K pečení rodinné vánočky bychom vždy měli (i měly) přistupovat s radostí a láskou. Věřte, že je to pak na výsledku velice poznat a Vaši strávníci vám za to budou opravdu vděční 🙂


Krásný advent i vánoční svátky!
Iva

2 Comments

  • Posted 10.12.2022 22:21 od Ivana 0Likes

    Ivo, moc děkuji, za super užitečné rady, jak na správnou vánočku.

  • Posted 14.12.2022 19:09 od Hana 0Likes

    Tak tedy dobře: po několikerém přečtení jdu zadělat na zkušební vánočku. Poprvé v životě a slibuji, že se přiznám, pokud něco pokazím 🙂 Bude (ne)obyčejná, čtyři prameny.

Přidejte komentář