Když jsem vohrnoušky viděla poprvé, hned mě zaujaly svým vzhledem – čtvercovým tvarem i tím, že z nich vykukuje náplň a tak hned víme, nač se můžeme těšit. Těsto můžeme použít vlastně kterékoliv koláčové, vyzkoušené a oblíbené. Buchty se tvarují velmi snadno a dobře, povede se to určitě každému.

Suroviny na vohrnoušky

Těsto

  • 170-180 g vody (podle potřeby)
  • 1 žloutek
  • 60 g změklého sádla (či másla)
  • 1 lžíce rumu
  • 80 g cukru
  • strouhaná citronová kůra
  • špetka soli
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 13 g čerstvého droždí

Náplň

  • 375 g (1,5 vaničky, kostky) tvarohu
  • 1 vejce
  • asi 4 lžíce cukru (podle chuti)
  • 1,5-2 lžíce pudinku Creme Ole (na zahuštění)
  • drobné ovoce (moruše, borůvky, ostružiny atd.)
  • rozpuštěné sádlo na promazávání
vohrnoušky
vohrnoušky

Postup:

Suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Připravíme si náplň. Tvaroh osladíme, promícháme s vejcem a přidáme pudink Creme Ole (pokud je náplň řidší) nebo několik lžic mléka (u tvarohu z kostky, kdy bývá náplň velmi hustá).

Vykynuté těsto rozdělíme na 20 kousků, které naplníme podle foto postupu. Těsto je příjmně tvárné, nelepivé. Náplň každé buchtičky korunujeme několika kousky ovoce a jednotlivé kousky naskládáme do sádlem vymazaného pekáče (klasický, velký pekáč s dvěma uchy) nebo plechu, kde ale nepokryjí celou plochu.

Ukládáme je vedle sebe, volně, nezapomeneme mezi jednotlivými kousky potírat sádlem, jako u českých (Honzových) buchet. Vohrnoušky necháme nakynout (20-40 minut), okraje svrchu jim potřeme rozpuštěným sádlem a upečeme ve vyhřáté troubě (190 °C / 25-30 minut). Hotové pocukrujeme a podáváme.


Náplň nemusí být jen tvarohová. Zkuste třeba náplň z hustého pudinku smíchaného s kouskem másla. Výborná je náplň míchaná z hustého pudinku a tvarohu, ale v podstatě je můžete naplnit kteroukoliv z vašich oblíbených náplní. Důležitý je tady spíše ten efekt „otevřené buchty“, která láká náplní i neobvyklým tvarem.

19 Comments

  • Posted 6.11.2021 4:20 od Alena 0Likes

    Tedy paní Ivo, klobouk dolů. Je to mňamka. Zadělala jsem si omládek, použila sádlo. Náplň tvaroh a navrch povidla. Vynikající !!!!

  • Posted 6.11.2021 18:38 od Věrka 0Likes

    Mohly by se z těsta udělat honzovky?

  • Posted 17.11.2021 15:01 od Lenka 0Likes

    Dobrý den, jak moc by byl recept odlišný, pokud nemohu použít pekárnu? Děkuji za odpověď. Lenka

    • Posted 17.11.2021 16:56 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Lenko, recept bude stejný, i když těsto vypracujete ručně, bez pekárny.

  • Posted 29.3.2022 16:32 od Jitka 1Likes

    To je překrásné, už se těším, až je zkusím.

  • Posted 29.3.2022 20:55 od Dáša Müllerová 0Likes

    Dobrý den Ivo, prosím, když zadelam těsto se slánkem, bude to v pohodě? Nebo musím jen s omladkem.
    Děkuji za odpověď 🙂

    • Posted 30.3.2022 13:57 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Dášo, to Vám neporadím, se slaným droždím vůbec nepeču. Podle mě není vhodné na veškeré pečivo, ale lidé nad tím takto bohužel nepřemýšlejí a slané droždí dávají do všeho.
      Iva

      • Posted 3.4.2022 15:18 od Dáša Müllerová 0Likes

        Dobrý den Ivo, zkoušela jsem ze slánku jen buchty podle Anuše Kejřové.
        Raději zadělám těsto na vohrnoušky podle vás, bude to jistota a dobrota 🙂 hezkou neděli přeji 🌞 a děkuji.

  • Posted 30.3.2022 17:10 od Lenka 0Likes

    Hezký den Ivo,
    šlo by prosím místo sádla na potírání použít máslo?
    Děkuji Lenka

  • Posted 30.3.2022 20:08 od Karolína Dvořáková 0Likes

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda místo vody lze použít mléko.

    • Posted 31.3.2022 14:31 od Iva 0Likes

      Dobrý den, můžete. Jen je třeba myslet na to, že voda je trošku řidší než mléko a v průběhu mísení těsta trošku mléka přidat. S citem 🙂
      Iva

  • Posted 31.3.2022 13:06 od Ivana D 0Likes

    Krásny deň Ivo,prosím vás recept na hustý puding ako náplň máte?Zase niečo čo musím vyskúšať ♥️

  • Posted 2.4.2022 20:54 od Taťána 0Likes

    Děkuji za recept . Je to boží. Zkouším také z bezlepkové mouky pro manžela , aby nezáviděl , doufám že budou aspoň trošku jedlé .

  • Posted 4.4.2022 15:03 od Iva 0Likes

    Ivuško, dělala jsem o víkendu a nevím, co jsem udělala špatně 🙂 těsto jsem tedy nedělala v pekárně, ale ingredience jsem dala do robota a promíchala. Dělala jsem tedy „kvásek“ – tekutina, cukr, kvasnice a místo vody jsem dala mléko (ale možná ne celých těch 170g).. a těsto bylo dost suché, trhalo se – tak tuším, že ta tekutina byl zádrhel… a špatně kynulo, i se špatně tvarovalo… ale chuťově jsou to super Vohrňousky (já si je takhle přejmenovala, Vohrnoušky jsem si zaboha nemohla zapamatovat :D)

  • Posted 6.5.2022 20:28 od Katka 0Likes

    Neskutečná dobrota. Moc děkuji za supr recept.

Přidejte komentář