Když jsem vohrnoušky viděla poprvé, hned mě zaujaly svým vzhledem – čtvercovým tvarem i tím, že z nich vykukuje náplň a tak hned víme, nač se můžeme těšit. Těsto můžeme použít vlastně kterékoliv koláčové, vyzkoušené a oblíbené. Buchty se tvarují velmi snadno a dobře, povede se to určitě každému.

Suroviny na vohrnoušky

Těsto

  • 160-170 g vody
  • 1 žloutek
  • 60 g změklého sádla (či másla)
  • 1 lžíce rumu
  • 80 g cukru
  • strouhaná citronová kůra
  • špetka soli
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 13 g čerstvého droždí

Náplň

  • 375 g (1,5 vaničky, kostky) tvarohu
  • 1 vejce
  • asi 4 lžíce cukru (podle chuti)
  • 1,5-2 lžíce pudinku Creme Ole (na zahuštění)
  • drobné ovoce (moruše, borůvky, ostružiny atd.)
  • rozpuštěné sádlo na promazávání
vohrnoušky
vohrnoušky

Postup:

Suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Připravíme si náplň. Tvaroh osladíme, promícháme s vejcem a přidáme pudink Creme Ole (pokud je náplň řidší) nebo několik lžic mléka (u tvarohu z kostky, kdy bývá náplň velmi hustá).

Vykynuté těsto rozdělíme na 20 kousků, které naplníme podle foto postupu. Těsto je příjmně tvárné, nelepivé. Náplň každé buchtičky korunujeme několika kousky ovoce a jednotlivé kousky naskládáme do sádlem vymazaného pekáče (klasický, velký pekáč s dvěma uchy) nebo plechu, kde ale nepokryjí celou plochu.

Ukládáme je vedle sebe, volně, nezapomeneme mezi jednotlivými kousky potírat sádlem, jako u českých (Honzových) buchet. Vohrnoušky necháme nakynout (20-40 minut), okraje svrchu jim potřeme rozpuštěným sádlem a upečeme ve vyhřáté troubě (190 °C / 25-30 minut). Hotové pocukrujeme a podáváme.


Náplň nemusí být jen tvarohová. Zkuste třeba náplň z hustého pudinku smíchaného s kouskem másla. Výborná je náplň míchaná z hustého pudinku a tvarohu, ale v podstatě je můžete naplnit kteroukoliv z vašich oblíbených náplní. Důležitý je tady spíše ten efekt „otevřené buchty“, která láká náplní i neobvyklým tvarem.

Přidejte komentář