Když jsem vohrnoušky viděla poprvé, hned mě zaujaly svým vzhledem – čtvercovým tvarem i tím, že z nich vykukuje náplň a tak hned víme, nač se můžeme těšit. Těsto můžeme použít vlastně kterékoliv koláčové, vyzkoušené a oblíbené. Buchty se tvarují velmi snadno a dobře, povede se to určitě každému.
Suroviny na vohrnoušky
Těsto
- 190-220 g vody (podle potřeby)
- 1 žloutek
- 60 g změklého sádla (či másla)
- 1 lžíce rumu
- 80 g cukru
- strouhaná citronová kůra
- špetka soli
- 300 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 13 g čerstvého droždí
Náplň
- 375 g (1,5 vaničky, kostky) tvarohu
- 1 vejce
- asi 4 lžíce cukru (podle chuti)
- 1,5-2 lžíce pudinku Creme Ole (na zahuštění)
- drobné ovoce (moruše, borůvky, ostružiny atd.)
- rozpuštěné sádlo na promazávání
Postup:
Suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.
Připravíme si náplň. Tvaroh osladíme, promícháme s vejcem a přidáme pudink Creme Ole (pokud je náplň řidší) nebo několik lžic mléka (u tvarohu z kostky, kdy bývá náplň velmi hustá).
Vykynuté těsto rozdělíme na 20 kousků, které naplníme podle foto postupu. Těsto je příjmně tvárné, nelepivé. Náplň každé buchtičky korunujeme několika kousky ovoce a jednotlivé kousky naskládáme do sádlem vymazaného pekáče (klasický, velký pekáč s dvěma uchy) nebo plechu, kde ale nepokryjí celou plochu
Ukládáme je vedle sebe, volně, nezapomeneme mezi jednotlivými kousky potírat sádlem, jako u českých (Honzových) buchet. Vohrnoušky necháme nakynout (20-40 minut), okraje svrchu jim potřeme rozpuštěným sádlem a upečeme ve vyhřáté troubě (190 °C / 25-30 minut). Hotové pocukrujeme a podáváme.
Náplň nemusí být jen tvarohová. Zkuste třeba náplň z hustého pudinku smíchaného s kouskem másla. Výborná je náplň míchaná z hustého pudinku a tvarohu, ale v podstatě je můžete naplnit kteroukoliv z vašich oblíbených náplní. Důležitý je tady spíše ten efekt „otevřené buchty“, která láká náplní i neobvyklým tvarem.
Tedy paní Ivo, klobouk dolů. Je to mňamka. Zadělala jsem si omládek, použila sádlo. Náplň tvaroh a navrch povidla. Vynikající !!!!
Mohly by se z těsta udělat honzovky?
Dobrý den, jak moc by byl recept odlišný, pokud nemohu použít pekárnu? Děkuji za odpověď. Lenka
Dobrý den, Lenko, recept bude stejný, i když těsto vypracujete ručně, bez pekárny.
Jak dlouho nechat kynout, když nemám pekárnu? Dekuji
Dobrý den, asi hodinu.
To je překrásné, už se těším, až je zkusím.
Dobrý den Ivo, prosím, když zadelam těsto se slánkem, bude to v pohodě? Nebo musím jen s omladkem.
Děkuji za odpověď 🙂
Dobrý den, Dášo, to Vám neporadím, se slaným droždím vůbec nepeču. Podle mě není vhodné na veškeré pečivo, ale lidé nad tím takto bohužel nepřemýšlejí a slané droždí dávají do všeho.
Iva
Dobrý den Ivo, zkoušela jsem ze slánku jen buchty podle Anuše Kejřové.
Raději zadělám těsto na vohrnoušky podle vás, bude to jistota a dobrota 🙂 hezkou neděli přeji 🌞 a děkuji.
Hezký den Ivo,
šlo by prosím místo sádla na potírání použít máslo?
Děkuji Lenka
Dobrý den, Lenko, určitě ano, dalo.
Iva
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda místo vody lze použít mléko.
Dobrý den, můžete. Jen je třeba myslet na to, že voda je trošku řidší než mléko a v průběhu mísení těsta trošku mléka přidat. S citem :-)
Iva
Krásny deň Ivo,prosím vás recept na hustý puding ako náplň máte?Zase niečo čo musím vyskúšať ♥️
Dobrý den, v receptech mám jen čokoládovou pudinkovou náplň
https://www.pekarnomanie.cz/cokoladova-napln-pudinkova/
Pokud chcete bez čokolády, vmíchejte do hustého pudinku k máslu trochu tvarohu.
Iva
Děkuji za recept . Je to boží. Zkouším také z bezlepkové mouky pro manžela , aby nezáviděl , doufám že budou aspoň trošku jedlé .
Ivuško, dělala jsem o víkendu a nevím, co jsem udělala špatně :) těsto jsem tedy nedělala v pekárně, ale ingredience jsem dala do robota a promíchala. Dělala jsem tedy „kvásek“ – tekutina, cukr, kvasnice a místo vody jsem dala mléko (ale možná ne celých těch 170g).. a těsto bylo dost suché, trhalo se – tak tuším, že ta tekutina byl zádrhel… a špatně kynulo, i se špatně tvarovalo… ale chuťově jsou to super Vohrňousky (já si je takhle přejmenovala, Vohrnoušky jsem si zaboha nemohla zapamatovat :D)
Neskutečná dobrota. Moc děkuji za supr recept.
Super recept, zkusila jsem s omládkem a povedlo se. Ale opravdu každá mouka saje jinak tak jsem přidala trochu podmáslí a dala do robota. Díky za recept ❤️