Rozpékané bagety? Ano, i ty si můžeme připravit předem, doma. Kratší předpečené bagetky promazané bylinkovým máslem, dobře zabalené a uložené v mrazáku, jsou výborným pohoštěním pro nečekanou návštěvu. Než se rozpečou, můžeme se věnovat svým hostům a během chvilky je na stole úžasně voňavá dobrota. Těsto na bagetky používám stejné, jako je u Slunečnic, ale je možné použít kterékoliv jiné, na světlejší bagety, bulky nebo rohlíky (např. ze slaného těsta se sádlem).

Suroviny:

Těsto:
180-190 g vody
100 g bílého jogurtu
1 lžička cukru
3 lžíce oleje
2 lžičky soli
500 g hladké mouky
12 g čerstvého droždí

Bylinkové máslo:
100-150 g másla
sůl
sekané bylinky
1-2 rozetřené stroužky česneku

Vše spolu utřeme dohladka.

Rozpékané bagetky

Postup:

Z trochy vlažné vody, cukru, droždí a 2 lžic mouky (vše z připraveného, odváženého množství surovin) umícháme jednoduchý kvásek, který necháme 20 minut pracovat.

K hotovému přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které bude 45-60 minut kynout.

Vykynuté ho na stole propracujeme, rozdělíme na 8 dílů a ze všech vytvarujeme kratší bagetky. Necháme je nakynout v bagetovém plechu (nebo na obyčejném, klasickém plechu s pečícím papírem). Do bagetového plechu jsem je vkládala za sebou, dvě bagetky do jednoho důlku.

Rozpékané bagetky

Vykynuté potřeme rozšlehaným vejcem nebo je postříkáme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (210°C/cca 12-14 minut) pouze do velmi světlé barvy.

Bagety dobře vychladíme, svrchu několikrát šikmo nařízneme a v zářezech protřeme bylinkovým máslem. Po jedné je zabalíme do alobalu a uložíme do mrazáku.

Po příchodu hostů nerozmražené bagetky rozpečeme při 180-200°C/20 minut (na posledních 5 minut můžeme alobal roztrhnout). Asi nejvíc chutnají ještě teplé.

———-

Možná bude potřeba přidat lžíce mouky, podle hustoty použitého jogurtu.

Bagetky je nutné vyrobit, upéct, promazat a zamrazit předem. Někdy využiji toho, že budu péct rohlíky, které pak umotám jen z poloviny těsta. Z druhé půlky vytvaruji a upeču krátké bagetky, které po vychladnutí promažu, zabalím a zamrazím na později.

1 Comment

  • Posted 16.4.2021 8:32 od Kristýna 0Likes

    Dostala jsem domácí máslo z medvědího česneku a první co mě napadlo hledat jestli se dají udělat právě rozpékané bagetky s máslem. Musím říct, že jsem strašně ráda, že jsem tenhle recept objevila. Bagetky jsou výborné i samotné bez másla jsou luxusní. Mám jich plný mrazák už je nemám kam dávat a mám pocit, že už nejím nic jiného. Prostě úžasný 🙂

Přidejte komentář