Ždímané těsto

Pečivo z tohoto těsta je nadýchané a lehounké, na řezu vypadá jako plundrové.
Místo másla je tu použito sádlo a pro někoho možná bude výroba ždímaného těsta lehčí nebo rychlejší než výroba těsta plundrového.

 

Suroviny:

220 ml vody
40 g (2 lžíce) cukru
30 g (3 veliké lžíce) oleje
špetka soli
150 g polohrubé mouky
280 g hladké mouky
21 g droždí

Na potření mezi pláty těsta
asi 70-80 g změklého sádla

Postup:

suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké) a použijeme program Těsto.
Nemáme-li domácí pekárnu, rozmícháme v troše přichystané vody cukr, několik lžic mouky a všechno droždí a necháme vykynout kvásek. Pak přidáme zbytek všech surovin na těsto, uhněteme ho a v teple místnosti necháme vykynout.

Hotové vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na 5 dílů, z každého uděláme bulku a necháme asi 15 minut odpočinout.
Pak každou z nich rozválíme na stejně veliký obdélník, potřeme prochladlým rozpuštěným sádlem (kromě uzoučkých okrajů) a zakryjeme dalším dílem. Ten opět potřeme a zakryjeme a stejně opakujeme až k poslednímu dílu.
Nejvrchnější, pátý obdélník nepotíráme. Okraje na všech čtyřech stranách stiskneme k sobě, spojíme a celý plát srolujeme jako závin.
Chytneme ho na koncích do rukou a zkroutíme jako když ždímáme prádlo.

A máme připraveno k použití. Např. rozválet a naplnit jablky s rozinkami a skořicí a upéct jako závin.

 

7 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den, nevlastním domácí pekárnu. Píšete, že „hotové těsto vytáhneme..“ Znamená to, že těsto zadělané bez pomoci pekárny mám nechat vykynout, nebo se s ním pracuje hned? Děkuji, Jana

    • Dobrý večer, Jano,
      ano, pochopila jste dobře. Droždí s trochou cukru a mouky rozmíchejte ve vodě (vše odebrané z přichystaných surovin), nechte 20 minut pracovat, pak přidejte zbytek surovin, uhněťte těsto a nechte ho vykynout. Toto vykynuté těsto pak dále zpracujte…

  • Senzace! Trochu jsem zaexperimentovala. Těsto jsem si kompletně udělala včera a dala jsem ho přes noc do ledničky. Kynulo pěkně i v tom chladnu v pytlíku. Dnes jsem ho vyndala a rovnou rozválela na závin. Bylo ho tolik, že by se mi štrůdl ani nevešel na plech, tak jsem kus odkrojila a udělala navíc tři krásné „loupáky“. Závin jsem naplnila tvarohem a meruňkovou marmeládou, upekl se nádherně. Vypadá přesně jako tady úvodní fotka – vnější vrstva těsta „lístkuje“ a uvnitř je krásně hebké. Zařazuju si ho mezi své oblíbence.

  • Dobrý den mám dotaz,můžu místo sádla použít máslo .Bude konečný výsledek stejný jako se sádlem?
    děkuji.

  • Dobrý den !Tak vyzkoušeno ,místo sádla máslo.Jde to ,závin jsem pekla s jablky a je fakt vynikající.Je dobrý i druhý den.Kousek nám zbyl tak jsme ho s manželem dojedli třetí den a stále dobrý.S těstem se i dobře pracuje ,jediný problém pro mne byl, rozválet zatočené těsto.Ale napodruhé to bude lepší ,chce to praxi.Brzy se chystám na makový.Děkuji za recept

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.