Pečivo z tohoto těsta je nadýchané a lehounké, na řezu vypadá jako plundrové.
Místo másla je tu použito sádlo a pro někoho možná bude výroba ždímaného těsta snadnější nebo rychlejší než výroba těsta plundrového.

Suroviny:

Těsto:
230 g vody
40 g (2 lžíce) cukru
30 g (3 veliké lžíce) oleje
špetka soli
150 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
15-18 g čerstvého droždí

Na potření mezi pláty těsta
asi 70-80 g změklého sádla

Jablkový závin ze ždímaného těsta
-lístečky těsta oddělené při pečení tukem-

Postup:

Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké) a použijeme program Těsto.

Nemáme-li domácí pekárnu, rozmícháme v troše přichystané vody 1-2 lžičky cukru, několik lžic mouky a všechno droždí (vše odebereme z odváženého, přichystaného množství surovin) a necháme 20-25 minut vykynout kvásek. Pak přidáme zbytek všech surovin, těsto uhněteme a v teple místnosti necháme vykynout.

Hotové vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na 5 dílů, z každého uděláme bulku a necháme asi 15 minut odpočinout.
Pak každou z nich rozválíme na stejně veliký obdélník, potřeme prochladlým rozpuštěným sádlem (kromě uzoučkých okrajů) a zakryjeme dalším dílem. Ten opět potřeme a zakryjeme a stejně opakujeme až k poslednímu dílu.
Nejvrchnější, pátý obdélník nepotíráme. Okraje na všech čtyřech stranách stiskneme k sobě, spojíme a celý plát srolujeme jako závin.
Chytneme ho na koncích do rukou a zkroutíme jako když ždímáme prádlo.

A máme připraveno k použití. Např. rozválet a naplnit jablky s rozinkami a skořicí a upéct jako závin.

11 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den, nevlastním domácí pekárnu. Píšete, že „hotové těsto vytáhneme..“ Znamená to, že těsto zadělané bez pomoci pekárny mám nechat vykynout, nebo se s ním pracuje hned? Děkuji, Jana

    • Dobrý večer, Jano,
      ano, pochopila jste dobře. Droždí s trochou cukru a mouky rozmíchejte ve vodě (vše odebrané z přichystaných surovin), nechte 20 minut pracovat, pak přidejte zbytek surovin, uhněťte těsto a nechte ho vykynout. Toto vykynuté těsto pak dále zpracujte…

  • Senzace! Trochu jsem zaexperimentovala. Těsto jsem si kompletně udělala včera a dala jsem ho přes noc do ledničky. Kynulo pěkně i v tom chladnu v pytlíku. Dnes jsem ho vyndala a rovnou rozválela na závin. Bylo ho tolik, že by se mi štrůdl ani nevešel na plech, tak jsem kus odkrojila a udělala navíc tři krásné „loupáky“. Závin jsem naplnila tvarohem a meruňkovou marmeládou, upekl se nádherně. Vypadá přesně jako tady úvodní fotka – vnější vrstva těsta „lístkuje“ a uvnitř je krásně hebké. Zařazuju si ho mezi své oblíbence.

  • Dobrý den mám dotaz,můžu místo sádla použít máslo .Bude konečný výsledek stejný jako se sádlem?
    děkuji.

  • Dobrý den !Tak vyzkoušeno ,místo sádla máslo.Jde to ,závin jsem pekla s jablky a je fakt vynikající.Je dobrý i druhý den.Kousek nám zbyl tak jsme ho s manželem dojedli třetí den a stále dobrý.S těstem se i dobře pracuje ,jediný problém pro mne byl, rozválet zatočené těsto.Ale napodruhé to bude lepší ,chce to praxi.Brzy se chystám na makový.Děkuji za recept

  • Dobrý den včera jsem zkoušela udělat závin z tohoto těsta. Měla jsem problém, jak ho rozválet? Musím rozvalovat celou nohavici, nebo si můžu odkrajovat kousky? Po zatočení hned rozvalovat nebo nechat zase kynout? Těsto se mi při rozvalování trhalo v lístcích. Prosím pomoc.

    • Dobrý den, Lenko, mrzí mě, že jste měla takové nesnáze. Vždy, když se těsto brání rozvalování nebo tvarování, dopřejte mu pár minut odpočinku (5-8), zvláční, změkne a nechá se lépe tvarovat. Klidně bych ho pak rozřízla napůl, lépe se s ním manipuluje a kratší záviny se líp vejdou na plech. Tady mám recept, který navazuje na výrobu tohoto těsta:
      http://www.pekarnomanie.cz/jablkovy-zavin-ze-zdimaneho-testa/
      Bude Vám to takto stačit?
      Iva

      • Děkuji. Zkusím ho ještě jednou. Možná jsem to těsto měla dost tuhé, špatně se mi rozvalovalo. Myslela jsem, že už ho dělat nebudu, ale manžel mi řekl, že toto je zatím nejlepší těsto na závin, co jsem dělala. Ještě jednou moc děkuji. Lenka

        • Pokud bylo těsto hodně tuhé, přidejte do něj jednu nebo dvě lžíce vody.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.