Poměrně rychlé a málo pracné rohlíčky z kynutého těsta, které se ale kynout nenechává. Maličké, voňavé a vyborné, připravené podle kamarádky Jarky, které děkuji za propůjčení receptu, tohoto jejich „rodinného stříbra“.
Suroviny:
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 250 g mísla
- 2 vejce
- 42 g droždi (celá kostka)
- 1 lžice moučkového cukru
- 8–9 lžic mléka
- 1 vejce na potření před pečením
Náplň:
čokoládová (použita v rohlíčcích z fotografie – recept ZDE)
čokoládová náplň pudinková (recept ZDE)
ořechová (recept je ZDE)
maková (recept najdete ZDE)
tvarohová (recept ZDE)
(prostě – jakou má kdo rád)

Postup:
Na vál prosejeme mouku, do ní udělame důlek, přidáme sůl, nakrájene změklé máslo a obě vajička. Na to nadrobime droždí, zasypeme ho cukrem a pomocí postupně přidávaného mléka vše propracujeme v těsto.
Není třeba nechávat kynout, těsto hned rozdělíme na 6 dílů. Z každého vyválíme kruh, který rozřízneme na 8 výsečí. Na širší stranu všech trojuhelníčků lžičkou uložíme trochu náplně a těsto svineme do rohlíčku.
Všechny rohlíčky uložime na 2 plechy vyložené pečícím papírem nebo fólií, potřeme je vejcem a hned upečeme ve vyhřáté troubě (horkovzduch, 170 °C / asi 12–15 minut, dorůžova).
Po zchladnutí rohlíčky pocukrujeme.

Dobrý den. Již jsem pekla čtyřikrát. Poprvé jsem použila Heru, podruhé máslo. Jako nejlepší variantu momentálně preferuji 50% hmotnosti Heru a 50% sádla. Nemá to chybu! Rohlíčky jsou nadýchané, měkoučké. Z náplní jsem vyzkoušela povidla, tvaroh i mák. Makové nádivky stačí ze 125 g.