Občas potkám na internetu něco pěkného, tak jako jablka podobná těmto…
….a když pak byla chuť hrát si, zkusila jsem je.

Tahle jablíčka dělávám maličká, mám formy na mini muffinky, ale klidně můžete velikost přizpůsobit vašim muffinovým plechům, klasickým.

Suroviny:

podle toho, z jakého těsta jablka budou. Tato byla slaná, z těsta na pizzu, které dělám tak, že

Na každých použitých 50 g vody dám:
100 g hladké mouky
lžíci oleje
větší špetku soli
3-5 g droždí (může být i méně)

Dál jsou potřeba:
ořechy na stopku jablka (měla jsem pekanové)
dýńová semena na jablečný lístek
trocha vejce na potření

(Můžete na ně použít i toto Nejobyčejnější těsto na slané pečivo – recept ZDE, nebo kterékoliv jiné, vámi vyzkoušené. Množství těsta zvloíte podle velikosti muffinkových plechů.)


Postup:

z vykynutého těsta uděláme menší kuličky, které necháme nakynout ve vymazané formě na maličké muffiny.

Kynutá jablíčka
-malé bulečky-

Do vykynutých pak uděláme hlubší dírky něčím tenčím (např. omoučeným, čistým prázdným obalem prupisky nebo tenoučkým koncem malé vařečky – určitě doma něco tenkého najdete), jablka pomašlujeme rozšlehaným vejcem, vložíme „stopku“ a vedle uložíme lístek.

Kynutá jablíčka
-nakynutá, před pečením-

Upečeme v mírnější troubě – při hodně prudkém pečení se dýňová jadýrka ráda nehezky nafukují.

Kynutá jablíčka
Kynutá jablíčka

—————–

Půjdou upéct i ze sladkého kynutého těsta, pokud bude třeba náplň, volila bych spíš nějakou maličko tužší.

Na sladká jablíčka bych doporučila třeba Loudavé těsto – recept ZDE, nebo Noční těsto (na sladké pečivo) – recept ZDE, popř. klasické Koláčové těsto – recept ZDE.

A jakou náplň? :-) Zkuste si vybrat TADY.

.

.